Jax' place

Bygg en rörförstärkare

Hififorum Tube Amplifier

Förslag på layout

Ett förslag på layout för ett tvåkanaligt steg med separat nätaggregat:

Bild på HFTA layout

Klicka på bilden för en större version


Så här ser prototypen ut. Bilden visar jordpunkterna och hur de kopplas ihop. Överkanten är baksidan där både ingångar och utgångar finns.


R1, C1, R2, C12, R30, R32 coh utgångstransformatorns jord ansluts till A för båda kanalerna. Även ingångskontakternas jordar dras hit. Punkten A ska även anslutas till chassit och är den enda punkten där detta görs.


R10, R11, R12 och R13 för båda kanalerna ansluts till punkt B. Här ansluts även minus på C13 som är gemensam för båda kanalerna. Är det trångt kan C13 ansluts till C.


Nätaggregatets jordledning ansluts till punkt C.


Till respektive punkter D och E ansluts P3, P4, C9, C10, C11 och R28. Observera vändningen av C10 och C11, deras plus ska jordas.

Dragning av glödspänningen:

Bild på HFTA glöd

Klicka på bilden för en större version


På denna bilden visar jag hur jag dragit glöden. Från kontaktdonet delar jag glöden i två delar. 0.75mm² från donet till V3 och V4, därefter vanlig kopplingstråd till V1 och V2. Tvinnas hårt. Inga anslutningar till något annat från glöden, det görs i nätdelen.


Dragning av anod- och skärmgaller till transformatorerna:

Bild på HFTA dragning

Klicka på bilden för en större version


Slutligen en bild på hur jag drar anod- och skärmgallerledningarna från rören till trafon. Detta är viktigt då de ska hållas borta från gallersidan av rören för att undvika instabilitet.


Någon vän av ordning kanske undrar varför det inte finns en grov jord från högtalarutgång till nätaggregat. Det behövs inte då den enda ström som går där är den som motkopplingen drar. Båda högtalarpolerna ska därför även isoleras från chassit.